Suomen yrittäjyyskasvatus niittää maailmalla mainetta: vuoden 2022 GEM-raportti nosti Suomen ensimmäiseksi 50 maan yrittäjyyskasvatuksen vertailussa. Saman totesi Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus Cedefopin 2023 -tutkimus.
Suomen vahvuuksia ovat opettajien koulutustaso, tietoon perustuva yrittäjyyskasvatustyö ja myönteiset asenteet yrittäjyyskasvatusta kohtaan.
Tutkimukset nostavat esiin myös puutteita. Yrittäjyyskasvatus ei toteudu tasapuolisesti kaikilla alueilla. Huolestuttavaa on myös yrittäjyyskasvatuksen yksipuolistuminen: vakiomuotoinen opetus ei sovi kaikille oppijoille.
Nuoret kaipaavat kouluilta nykyistä enemmän tietoa työelämästä ja yrittäjyydestä. Nuorten kasvava kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan tunnistetaan myös tutkimuksissa. Emmehän jätä huomioimatta näitä tarpeita?
Uusi hallitusohjelma lupaa vahvistaa yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Olisiko nyt aika päivittää uuteen tietoon pohjaten vuonna 2017 laaditut OKM:n Yrittäjyyslinjaukset?
Yrittäjyyskasvatuksen Tutkimusseura (YKTS) ja Valtakunnallinen YES (YES-verkosto) ovat tahoillaan edistäneet yrittäjyyskasvatusta Suomessa jo yli vuosikymmenen. YKTS edistää yrittäjyyskasvatuksen tutkimusta ja sen käytäntöön soveltamista. YES-verkosto edistää yrittäjyyskasvatusta ja sen strategista kehittämistä ympäri maan kehittäjäverkostonsa kautta.
Ehdotamme kansallisen työryhmän perustamista yrittäjyyskasvatuksen kansallisen strategian päivittämiseksi. YES ja YKTS ovat valmiita koordinoimaan strategiatyön. Nuorten yrittäjyysinnon kanavoituminen yrittäjämäiseksi toiminnaksi ja yrittäjyydeksi vaatii systemaattista ja monimuotoista yrittäjyyskasvatustyötä.
Toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen, Valtakunnallinen YES ry
Hallituksen puheenjohtaja Kirsi Peura, Yrittäjyyskasvatuksen Tutkimusseura ry